Webbdesign

Lär dig hur man designar en webbplats på ett sätt så att dina besökare kommer tillbaka och genomför det du vill att de ska göra på din webbsida. En bra webbdesign är det första din besökare ser och en bra webbdesign ökar chanserna att få dina besökare att stanna längre på din webbplats.

I den här artikeln går vi genom de grunder som finns i webbdesign och försöker guida dig till hur du lär dig webbdesign och kan skapa en snyggare hemsida.

Vad är webbdesign?

Webbdesign är form och till viss del funktion på en webbsida. Förut gjordes mycket av webbdesignarbetet i program som Photoshop, men idag behöver en bra webbdesigner inte bara kunna form, han eller hon behöver också kunna programmera och känna till HTML5, CSS3 och JavaScript samt något scriptspråk för webben som PHP, Python, Ruby eller annat webbspråk.

Typografi på webben

Förut var typografi på hemsidor ett sorgligt kapitel, antingen fick du spara alla dina texter som bilder om du ville använda ett icke-standard-typsnitt eller så var du tvungen att använda konstiga Flash-lösningar för att visa andra typsnitt än standard. Detta ledde till att mycket av typografi på webben stod still under många år. Nu finns det väldigt bra verktyg och typsnitt för att kunna erbjuda en rik upplevelse för besökaren med hjälp av bättre typografi på webben.

Färg och formlära på webben

Som med all design är det viktigt att man har grunderna i så kallad formlära och färglära. Bra grundläggande design är bra grundläggande design oberoende av var den finns. Därför är det viktigt att man lär sig grunderna i designlära för att bli bättre på webbdesign.

Webbläsare och webbdesign

En speciell sak med webbdesign är att man som webbdesigner måste veta hur olika webbläsare fungerar, vad man kan göra med moderna webbläsare och vad som inte är möjligt i äldre webbläsare.

Webbdesign för iPhone, iPad och Android

En ny sak som inte många webbdesigner har anammat än är hur man formger webbsidor för mobila enheter som iPhone, iPad och Android. Genom att lära sig hur man anpassar en webbsida till iPhone, iPad och Android kommer man ligga långt före många andra webbdesigners.

Dela

Lär dig koda webbsidor

html5 och css3 bok

Lär dig bygga och koda professionella webbsidor. Lär dig från grunden och uppåt att bygga professionella och interaktiva webbsidor.

Köp den nu

Ställ en fråga

Bli en expert på HTML5 och CSS3

Få gratis tips i brevlådan om hur du bygger en bättre webbsida.