Vilka webbläsare stöder HTML5?

När du ska utveckla webbsidor med hjälp av HTML5 så är det viktigt att veta vilka delar av HTML5-standarden som stöds av olika webbläsare. Olika webbläsare stöder HTML5 olika bra. Vi ska försöka guida dig genom problematiken i denna artikel.

Testa din webbläsares stöd för HTML5

Det finns många tjänster som låter dig testa vad din webbläsare klarar av när det gäller HTML5. En bra början för att förstå hur komplext stödet i olika webbläsare för HTML5 är kan vara att gå till HTML5Test.com och prova med lite olika webbläsare och se hur olika bra de klarar av att uppfylla de krav man kan ställa på en HTML5-webbläsare.

Vilka browsers stöder vad i HTML5?

En väldigt bra tjänst för att ta reda på vilka delar i HTML5 man kan använda på sin webbsida är en sajt som heter Can I use..., där listas alla olika delar i CSS3, HTML5 och JavaScript HTML5 API och hur väl de stöds i olika webbläsare. Här kan du få en bra överblick över vad som kommer funka var och vilka alternativa lösningar det finns för de webbläsare som inte har direkt stöd än för HTML5 och alla dess moderna delar.

Överblicksbild över HTML5-stöd

Någon vänlig själ på FindMeByIp.com har lagt ned tid och gjort en överblicksbild av HTML5 och CSS3 stöd för olika webbläsare och webbläsarversioner.

Kan man bygga med HTML5?

JA! Även om du kanske bara har runt 90-95% direkt stöd idag för HTML5 och CSS3 i moderna webbläsare (stödet ökar ju kontinuerligt med nya versioner av webbläsare) så finns det alltid alternativa lösningar via så kallade polyfills. Du kan även bygga din webbsida utifrån idéer som "Graceful Degradation" eller "Progressive Enhancement" som innebär att din webbsida är mer eller mindre anpassad och tunead beroende på vilken kapacitet webbläsaren har. Vi ska skriva mer om Polyfills, Progressive Enhancement, Graceful Degradation och Mobile First här på Webbsida.org.

Dela

Lär dig koda webbsidor

html5 och css3 bok

Lär dig bygga och koda professionella webbsidor. Lär dig från grunden och uppåt att bygga professionella och interaktiva webbsidor.

Köp den nu

Ställ en fråga

Bli en expert på HTML5 och CSS3

Få gratis tips i brevlådan om hur du bygger en bättre webbsida.