Tjäna pengar på din hemsida

Har du en webbsida eller en blogg så finns det en chans att du kanske kan tjäna pengar på den. Ofta pratar man om passiva intäkter, det vill säga intäkter från din webbsida som genereras även när du inte aktivt jobbar med den. I den här artikeln guidar vi dig till dina första steg mot att börja tjäna pengar på din hemsida.

Idag finns det flera möjligheter att tjäna pengar på sin webbplats. För många är annonsering en inkörsport till intäkter. Det finns flera olika sätt att annonsera på sin webbsida, Google har ett program som heter Google Adsense där du snabbt och enkelt kan komma igång med annonsering. Vi kommer gå genom de olika enkla vägar som finns att komma igång med annonsering på din hemsida i denna artikel.

Annonsera med Google Adsense på din hemsida

Google Adsense är Googles annonseringsprogram för webbsideägare. Google Adsense fungerar på så sätt att man skaffar ett konto och bestämmer vilka storlekar man vill ha på annonser på sin hemsida, efter det får man en javascript-kod som man får klistra in på sin hemsida. Så fort du har klistrat in den på din sida kommer annonser att börja visas på din hemsida, så kallade textannonser med annonser som är relaterade till det innehåll du har på din webbsida. Så fort någon klickar på någon av annonserna så får du pengar, annonsen är en så kallad PPC-annons, Pay-Per-Click, annonsören betalar en summa för varje klick, Google tar den större delen och låter dig som sajtägare få en del av kostnaden. För vissa typer av innehåll kan dessa annonser vara väldigt lukrativa, framför allt innehåll som är inom områden som medicin, bostäder, lån osv där annonsörer är beredda att betala mycket för varje användare.

Tjäna pengar på Affiliateprogram

Ett annat sätt att tjäna pengar på sin hemsida är att jobba med så kallad affiliate-marknadsföring, det vill säga marknadsföra andras produkter och tjänster på sin hemsida och få en liten del av intäkterna om de besökare som går från din hemsida till din partner och köper deras tjänster eller produkter. Det finns olika typer av intäktsmodeller för affiliateprogram, antingen tjänar man pengar per klick (ofta en låg kostnad per unik besökare), eller ett fast belopp för varje ny kund man förmedlar eller en del av den intäkt man genererar hos sin partner. Vad som passar just din webbsida är unikt för dig och dina besökare. Beroende på hur många besökare man har, vad ens besökare är intresserade av och så vidare så är olika typer av affiliateprogram bra. Om du har en webbsida som handlar om fotboll så kanske ett bra affiliateprogram att använda kan vara TV-företag som marknadsför sportkanaler med exklusiva avtal på fotboll.

Lägg till annonser på din hemsida

Ett annat sätt att tjäna pengar på sin hemsida är att upplåta delar av sin webbplats till annonser och låta företag köpa annonsplats på din webbsida. Här krävs antingen att man bedriver en stor del försäljning, dvs söker upp företag som man tror har nytta av att annonsera på din webbsida, eller att man delar med sig av en del av annonsintäkterna till en säljare eller bolag som är specialiserad på att sälja annonsplatser på webb till intressenter. Fördelen är ju att du kan få till väldigt unika samarbeten om du har tur/jobbar hårt och har en webbsida som passar din kund bra.

Skriv recensioner på produkter

Många företag vill få ut så mycket information som möjligt om sina produkter på nätet så att de på sikt får ett starkare varumärke, fler länkar och på sikt ökad försäljning. Ett sätt att dra nytta av detta är att skriva recensioner på produkter, tjänster eller mjukvara och antingen ta betalt för att skriva dessa recensioner eller se till att knyta ihop sina recensioner med bra affiliateprogram så att du tjänar en krona eller två när någon läst din recension och klickar vidare och köper tjänsten eller produkten.

Sälj något på din hemsida

En mer direkt och självklar insats för att tjäna pengar på sin webbplats är att sälja något. E-handel blir allt vanligare och kunder blir mer och mer vana med att genomföra köp på nätet, så en E-handel kan vara ett bra sätt att börja tjäna pengar på nätet. Idag finns det färdiga webbtjänster som hjälper dig komma igång fort med en e-handel. De stora hindrena att komma över innan man börjar sälja saker på nätet är:

  1. Att ha något att sälja
  2. Sätta upp en webbshopp
  3. Koppla upp sin webbshopp mot betalningsmetoder
  4. En fungerande logistik för utskick av produkter
  5. Hantera kundtjänst och returer

Många färdiga e-handelstjänster erbjuder lösningar på de flesta av dessa punkter (sällan den första dock).

Dela

Lär dig koda webbsidor

html5 och css3 bok

Lär dig bygga och koda professionella webbsidor. Lär dig från grunden och uppåt att bygga professionella och interaktiva webbsidor.

Köp den nu

Ställ en fråga

Bli en expert på HTML5 och CSS3

Få gratis tips i brevlådan om hur du bygger en bättre webbsida.