SSL-certifikat

Vill du göra din webbplats säkrare för dina användare och kunna erbjuda säkra betalningar exempelvis så är det viktigt att kryptera din webbtrafik. För att kunna köra med krypterad webbtrafik över https istället för http så måste du ha ett SSL-certifikat.

Vad är SSL?

SSL står för Secure Sockets Layer och är framtaget som en standard för att kunna skydda kommunikation och transaktioner på din webbplats. När en webbplats har ett SSL-certifikat så har den ett sätt att säkert identifiera sig. Webbläsaren gör en kontroll för att se att certifikatet är giltigt och får även information om vem som innehar certifikatet. Vill man ta betalt med kontokort på sin webbplats så måste man använda sig av SSL. Man känner igen en SSL-kommunikation genom att det står https istället för http i adressfältet på webbläsaren och att någon form av ikon, oftast ett hänglås, visar att man är på en säker webbplats med avseende på SSL-certifikatets giltighet. Om ett SSL-certifikat är ogiltigt, har gått ut eller är felaktigt uppsatt kan vissa webbläsare vägra att släppa genom trafik till den webbplatsen, därför är det viktigt att man är nogrann när man sätter upp sitt SSL-certifikat.

Vad är kryptering och vilka olika typer av kryptering finns det?

Kryptering är en matematisk process för kodning och avkodning av information. Antalet bitar (40-bitars, 56-bitars, 128-bitars, 256-bitars) berättar storleken på nyckeln som används för att koda och avkoda informationen. Precis som ett längre lösenord, har en större nyckel fler möjliga kombinationer. När en krypterad session skapas, bestäms krypteringsnivån av webbläsarens förmåga, SSL-certifikatet, webbservern och klientdatorns operativsystem.

HTTPS, SSL, TLS och SEO

I mitten av augusti 2014 gick Google ut med att de prioriterar säkerhet för webben och att de använder SSL som ett sätt att avgöra kvalitet på en webbplats. En webbplats med SSL kan således ranka bättre än en webbplats som inte har SSL. Det är en fördel i SEO att använda SSL (https-trafik) istället för vanlig osäker http-trafik. I april 2015 gick utvecklingsteamen bakom Chrome och Firefox ut och sa att de snart ska börja markera sajter som kör http som osäkra. Vår starka tro är att det kommer vara en omöjlighet att vara topp-100 i sökresultaten inom några år om man inte kör SSL på sin webbplats.

Var kan jag läsa mer om och köpa SSL-certifikat?

Det finns många som säljer SSL-certifikat. Det är faktiskt en riktig djungel därute, då många är återförsäljare, så kallade affiliates, åt de stora företagen som säljer SSL-certifikat. Nedan har vi listat några länkar till där du kan läsa mer om https/ssl och även var du kan köpa SSL-certifikat

Dela

Lär dig koda webbsidor

html5 och css3 bok

Lär dig bygga och koda professionella webbsidor. Lär dig från grunden och uppåt att bygga professionella och interaktiva webbsidor.

Köp den nu

Ställ en fråga

Bli en expert på HTML5 och CSS3

Få gratis tips i brevlådan om hur du bygger en bättre webbsida.