HTML5 och GeoLocation API

Med hjälp av nya API:er i JavaScript som kommer med HTML5 kan du positionsbestämma dina besökare. Tänk dock på att var man befinner sig kan vara något en del människor inte vill dela med sig av, därför är denna tjänst tvungen att godkännas av besökaren innan man kan positionera henne/honom.

Vilka webbläsare stöder GeoLocation API?

I stort sett alla webbläsare stöder GeoLocation API. Vårt tips är att göra en fallback mot en serverslagning där man använder IP för att positionera en besökare, på det sättet kan man få 100% stöd för positionering för de webbläsare som inte stöder API:et och även de användare som väljer att inte godkänna att positioneras via GeoLocation API.

  • Internet Explorer 9+
  • Firefox
  • Chrome
  • Safari
  • Opera

Hur ser koden ut?

Koden nedan kommer logga longitude och latitude till din webbläsares konsol om du godkänner att webbsidan får positionera dig. Koden körs på denna sida och du kommer få upp en fråga högst upp i fönstret som frågar om det är OK att köra koden. När du väl svarat en gång på en webbsida så behöver du inte göra det igen.

<script>
function currentLocation (position) {
	console.log(position.coords.latitude, position.coords.longitude);
}

if (navigator.geolocation) {
	navigator.geolocation.getCurrentPosition(currentLocation);
}
</script>

Dela

Lär dig koda webbsidor

html5 och css3 bok

Lär dig bygga och koda professionella webbsidor. Lär dig från grunden och uppåt att bygga professionella och interaktiva webbsidor.

Köp den nu

Ställ en fråga

Bli en expert på HTML5 och CSS3

Få gratis tips i brevlådan om hur du bygger en bättre webbsida.