Skapa en egen hemsida

En av de roligaste sakerna man kan lära sig på Internet är att skapa en egen hemsida, det är en ytterst kreativ konst som tar ett par minuter att lära och en evighet att bemästra. Att kunna skapa hemsidor är i första steget möjligheten att vara kreativ och när du kommit längre öppnas möjligheten upp för att skapa din helt egen business på nätet, det är ett magiskt verktyg som vi tycker fler borde kunna.

Vad behöver man för kunskaper för att skapa en hemsida?

För att skapa en hemsida behöver man kunna HTML, CSS och lite JavaScript. Det är även bra om man kan lite PHP, Ruby eller Python. I den här guiden ska vi berätta vad de olika sakerna gör samt visa hur du går till väga för att komma igång att lära dig HTML5, CSS3, JavaScript och lite PHP så du kan bygga fantastiska hemsidor. Skapa hemsidor är kul och kreativt.

Så lär du dig HTML5

HTML, Hypertext Markup Language, är själv sidan som innehåller innehållet på din hemsida. HTML beskriver även innehållet, att viss text är en rubrik, viss text är löpande text samt beskriver även saker om sidan, som vad den heter och vilka bilder den använder. HTML har funnits i många år och nu är det HTML5 som gäller, HTML5 är enklare att lära sig då det mesta har bra namn och man behöver inte skriva lika mycket HTML idag som man gjorde förut. Förut skrev man HTML för att bestämma hur saker och ting skulle se ut, idag är HTML bara dokumentets information och innehåll, designen bestäms av stilmallar, CSS3. Så, gå till vår sida och lär dig allt om HTML5.

Så lär du dig CSS3

CSS, Cascading Style Sheets, är det som formger din hemsida. Genom att applicera css, eller stil, via din stilmall (css-filer kallas stilmallar) ger du ditt HTML5-dokument den form du vill att det ska ha, här sker en stor del av webbdesignen av din skapade hemsida. CSS har utvecklats från att vara ganska fokuserad på att formge typografi till att numer i version 3, CSS3, kunna animera, skapa gradienter och allmänt vara ett väldigt kraftfullt verktyg för att skapa vackra användargränssnitt. Gå till vår CSS3 tutorial och lär dig CSS3

Så lär du dig JavaScript

JavaScript hjälper till att lägga på funktionalitet på gränssnittet, JavaScript används också för att inkludera statistikprogram, annonser och saker som Facebook-likes-knappar. JavaScript har växt till att numer erbjuda väldigt kraftfulla verktyg som jQuery och liknande som man kan använda för att bygga smartare och snabbare hemsidor. Gå till vår JavaScript tutorial och Lär dig JavaScript

Vad är nästa steg när man vill lära sig skapa en hemsida?

För att ta sig ytterligare ett steg längre i hur man skapar hemsidor så är vårt förslag att man börjar titta på saker som responsiva hemsidor, det vill säga hur man bygger hemsidor som fungerar lika bra på mobilen som på ipad som på datorn.

Snabbare webbplatser ger större intäkter

När du har byggt färdigt din hemsida så den fungerar överallt är det dags att börja fundera på hur du gör för att få en snabbare webbplats. Det vi vet är att snabba webbsajter är bra för kunderna och en långsam hemsida kan skada dina intäkter och skapa en dålig användarupplevelse.

Skapa en hemsida med webb.io

Webb.io är ett verktyg som just nu sluttestas mot ett par urvalda beta-testare. Idén bakom Webb.io är att du ska kunna fokusera på webbsidan och inte på detaljer kring hur man bygger sin hemsida i HTML och så vidare. Webb.io är fokuserad på enkelhet, prestanda och åtkomlighet på alla tänkbara webbklienter som smartphones, tablets och traditionella webbläsare på stationära och bärbara datorer.

Dela

Lär dig koda webbsidor

html5 och css3 bok

Lär dig bygga och koda professionella webbsidor. Lär dig från grunden och uppåt att bygga professionella och interaktiva webbsidor.

Köp den nu

Ställ en fråga

Bli en expert på HTML5 och CSS3

Få gratis tips i brevlådan om hur du bygger en bättre webbsida.