Vilket PHP-ramverk är bäst?

Vilket PHP-ramverk ska man välja? Jag ska bygga om en webbplats som är gjord i PHP och vill få tips på vilket ramverk man ska välja. Är det värt att använda PHP eller ska man skriva om sajten i något annat språk?

Webbsida.org svarar:

Att välja ramverk är inte en trivial uppgift. Det finns flera saker att tänka på och ta hänsyn till när man ska välja ramverk. Jag skulle välja att fokusera på tre saker: popularitet, dokumentation och hur väl det passar min egen filosofi när det kommer till utveckling.

Hur populärt ramverket är, det vill säga om många använder det och delar med sig med dokumentation, fixar och nya moduler och så vidare är ett väldigt viktigt mått på hur enkelt det kommer vara att få hjälp när saker och ting går sönder, för det kommer de att göra emellanåt. Det är väldigt viktigt att välja ett ramverk med ett starkt community, det borgar för att det kommer fixar när man hittar säkerhetshål och att det kommer fortsätta att utvecklas och diskuteras. En av anledningarna till att PHP och jQuery växt sig så otroligt starkt är bland annat det stora community som diskuterar, delar med sig av lösningar, säkherhetsfixar och uppdateringar av ramerken.

Dokumentation är A och O, utan bra dokumentation är ett ramverk ganska komplext att sätta sig in i. Leta efter ramverk som har alla delar av sitt API dokumenterat, men även dokumentation över hur man gör vissa grundläggande saker som exempelvis:

  • Hur man skapar ett REST-API
  • Hur man sätter upp en modell med databas-koppling
  • Hur man bäst använder controllers, vyer och templates
  • Hur man hanterar formulärdata

Filosofi är en annan viktig del. Vilken licens har ramverket? Var finns källkoden för ramverket? Vilka personer är det som leder projektet? Vilken abstraktionsnivå är ramverket på? Det finns många olika skiljevägar att gå när man bygger mjukvara, mycket är baserat på vilken filosofi man har, vissa vill ha väldigt små och specifika bibliotek (med god insyn) medans andra vill ha övergripande ramverk som löser saker i en svart låda.

Så vilket PHP-ramverk ska man välja? Frågan är som sagt inte trivial, då det finns många saker att ta hänsyn till. Men det finns ett gäng ramverk som är väldokumenterade, är populära och väldigt välskrivna inom olika paradigmer. Nedan har vi listat några av de mest populära:

Bästa vägen till rätt ramverk är att börja studera sina behov, fundera ut vad som är viktigtast för dina behov och därefter testa ett par olika ramverk för att känna på hur väl de lever upp till vad du vill ha.

Senaste frågor besvarade på Webbsida.org

Undrar Du något? Ställ en fråga om webbutveckling

Dela

Lär dig koda webbsidor

html5 och css3 bok

Lär dig bygga och koda professionella webbsidor. Lär dig från grunden och uppåt att bygga professionella och interaktiva webbsidor.

Köp den nu

Ställ en fråga

Bli en expert på HTML5 och CSS3

Få gratis tips i brevlådan om hur du bygger en bättre webbsida.