Ska man använda Less eller Sass?

Vi funderar på att börja använda en såkalla preprocessor för CSS och nu står valet mellan Less och Sass. Vilken ska man välja?

Webbsida.org svarar:

Det finns inget rätt eller fel när det gäller val av teknik. Man får helt enkelt ta hänsyn till vilken teknik man själv är van med och hur den nya tekniken passar en själv och den arkitektur man har.

Less används i det populära ramverket Bootstrap. Syntaxen är väldigt snarlik vanlig CSS, du kan definera funktioner som ser ut som vanliga klasser som du sedan kan applicera i andra delar av din Less-kod. Du kan nästla deklarationer, vilket underlättar läsning. För att komma igång behöver du ha Node.js installerat för själva preprocessingen av less-filer.

Sass är generellt ett väldigt populärt val i webbutvecklingskretsar, framför allt i kombination med Compass, som är ett bibliotek byggt ovanpå Sass för att förenkla webbutveckling genom att erbjuda många funktioner för vanligt förekommande problem och lösningar i CSS. Sass har lite större möjligheter till programmering då det stöder väldigt stora delar av vad ett programmeringsspråk gör. För att köra Sass måste du ha Ruby installerat för att kunna köra preprocessingen av din scss-filer.

Egentligen är det inte så viktigt vilken av Less eller Sass som du väljer, det handlar nog mycket om tycke och smak. Vi föredrar Sass, men vårt tips är att prova båda och använd den lösning som passar er bäst. Det viktiga är att använda preprocessing av CSS, när man väl börjat så inser man att det är så man ska arbeta med CSS, för att få en bra struktur och möjlighet att skapa återanvändbar funktionalitet.

Senaste frågor besvarade på Webbsida.org

Undrar Du något? Ställ en fråga om webbutveckling

Dela

Lär dig koda webbsidor

html5 och css3 bok

Lär dig bygga och koda professionella webbsidor. Lär dig från grunden och uppåt att bygga professionella och interaktiva webbsidor.

Köp den nu

Ställ en fråga

Bli en expert på HTML5 och CSS3

Få gratis tips i brevlådan om hur du bygger en bättre webbsida.