Ska man välja WordPress eller Drupal?

Vi skall bygga om vår webbplats och funderar på vilken CMS-lösning som passar oss bäst. Just nu funderar vi om vi ska välja WordPress eller Drupal. Vilken ska vi välja?

Webbsida.org svarar:

Både Drupal och WordPress är två bra plattformar för att publicera innehåll. Många förknippar WordPress enbart med bloggar men så är inte fallet längre. Att svara på vad man ska välja av Drupal och WordPress är svårt och man bör kika på i alla fall följande saker innan man bestämmer sig:

Hur många är det som ska jobba med innehåll på webbsidan?

Ju fler som ska arbeta med sajten med olika uppgifter, ju större behov har ni av en bra hantering av användarkonton. Här är Drupal bättre, även om det finns plugin för WordPress som löser detta.

Finns det andra system som webbsidan måste integrera mot för att få innehåll?

Drupal är mer byggt för just detta även om WordPress blir bättre på detta med varje version. Ofta är det integration mot annan databas för innehåll som produkter eller annat.

Hur mycket kompetens finns i huset för de olika alternativen?

Tänk på att det kan vara dyrt att köpa in konsulttimmar. En WordPress eller Drupal-konsult kostar mellan 900 - 1200 kronor i timmen, så om du har kompetens i företaget eller organisationen kan du spara många kronor på att välja det alternativ som ni har kompetens för.

Finns det erfarenhet i företaget av WordPress eller Drupal?

Samma sak är det med administrativ erfarenhet av WordPress eller Drupal. Genom att välja den plattform som det finns mest erfarenhet av in-house så spar ni mycket pengar på utbildning och effektivitet.

I stort kan man säga att WordPress har en lite mindre tröskel för att komma igång och det finns många utvecklare att få tag på, det finns även många som använt WordPress för att publicera innehåll. Så vill du komma igång snabbt och försäkra dig om att det är enkelt att få tag på hjälp när du behöver det så är WordPress rätt väg att gå. Drupal är mer av en tungviktig CMS som löser alla tänkbara problem man kan ha när det gäller innehåll. Drupal är mer anpassad för att kunna göra lösningar som är anpassad för hur just dina behov ser ut. Nackdelen är att Drupal är mer komplex, finns färre utvecklare att få tag på och det är en allmänt mer tungrodd plattform. Har du inga specifika behov på din CMS-lösning är nog WordPress en bra lösning medans om dina behov är väldigt speciella så bör du titta åt Drupal-hållet.

Senaste frågor besvarade på Webbsida.org

Undrar Du något? Ställ en fråga om webbutveckling

Dela

Lär dig koda webbsidor

html5 och css3 bok

Lär dig bygga och koda professionella webbsidor. Lär dig från grunden och uppåt att bygga professionella och interaktiva webbsidor.

Köp den nu

Ställ en fråga

Bli en expert på HTML5 och CSS3

Få gratis tips i brevlådan om hur du bygger en bättre webbsida.